Rio de Janeiro

Slecht weer in Nederland, de hele maand januari vakantie en per 1 februari een nieuwe baan. Kortom; een perfecte aanleiding om er nog even tussenuit te gaan. Maar waar schijnt in januari de zon? Natuurlijk: in Rio de Janeiro.

Met TAP Air Portugal had ik een vlucht via Lissabon kunnen boeken en het feest kon beginnen.

In de vertrekhal in Lissabon kwam ik al snel in contact met een Nederlandse man, die al voor de vierde keer die kant op ging en mij al enigszins gerust stelde wat betreft de indianenverhalen omtrent deze stad. Na aankomst op het vliegveld van Rio zijn we samen per taxi naar het centrum gereden en ook in het hotel waar hij vooraf geboekt had was nog plek voor mij en zo was dat dus snel en goed geregeld.

De eerste paar dagen stonden in het teken van dingetjes regelen en ontdekken. Geld wisselen, openbaar vervoer inventariseren, internetwinkel zoeken, kaarten versturen en al wat meer van dit soort dingen. Het was erg warm, maar niet echt zonnig. De bewolking hing erg laag en de bergen rond Rio lagen in een dikke mist gedompeld. Lekker weer dus voor een rondritje per bus door de stad. Er rijdt een speciale toeristenbus langs alle leuke en interessante plekjes en je kunt in- en uitstappen waar je wilt. Steek gewoon je hand uit als je de bus ziet aankomen en hij stopt. Het kaartje blijft gewoon geldig voor de hele dag en je kunt dus ergens gaan kijken om vervolgens later de rit te vervolgen.

Het mooie weer was de volgende dag alweer terug dus op naar het meest beroemde monument van Rio: Cristo Redentor (  Christus de verlosser ) boven op de berg Corcovado. Dit 30 meter grootte beeld staat boven op een bergtop aan de rand van de stad en waar je ook loopt in Rio, kijk schuin omhoog en je ziet het. Met een klein bergtrammetje ga je steil omhoog dwars door een stukje tropisch regenwoud naar de top van de berg en het uitzicht wat je dan hebt over de stad is werkelijk eenmalig.

Mijn hotel was gelegen in de wijk Catete, vlakbij het Flamengostrand en na een dag rond toeren door de stad ging ik daar in de buurt meestal iets eten. Het was een erg levendige buurt en ’s avonds was het erg druk op straat met kraampjes, muziek en lekker zitten en mensen kijken. Op het Praça ( plein ) Largo do Marchado had je tientallen stenen tafels en krukjes waar de ‘oudjes’ zaten te kaarten en te dammen.  Ook al sprak ik 5 woorden Portugees, al gauw was ik een bekende bij hen en kwam het tot een interland op het dambord tussen Brazilië en Nederland. Helaas heb in al die dagen slechts één partijtje kunnen winnen, maar het was altijd leuk om daar even die echte sfeer van de stad en de mensen te beleven.

Een andere bezienswaardigheid van de stad is het Pao de Açúcar, de suikerbroodberg. Een grote ‘pukkel’ in zee die de stranden van de Copacabana en Ipanema van elkaar scheidt. Via een kabelbaantje kun je naar de top van deze berg en ook daar weer genieten van het uitzicht over de stranden van Rio. Ook heb je van hieruit een prachtig uitzicht op het vliegveld van de stad en zie je de vliegtuigen de landing inzetten richting landingsbaan. Het kabelbaantje bestaat al sinds 1912 en kost net als het trammetje naar het christusbeeld 20 Real, ongeveer € 10 . Het schommelt via de dikke kabels naar boven en gaat honderden keren per dag op en neer, maar toch was ik blij dat ik weer vaste grond onder de voeten had.

Tja, en wie Brazilië zegt zegt natuurlijk gelijk voetbal. Dus een wedstrijd zien in één van de grootste stadions ter wereld, Maracana, was een absolute must. Op zondag werd de wedstrijd gespeeld tussen Fluminese uit Rio en Corinthians uit Sao Paulo. Samen met de Nederlandse man en zijn inmiddels gearriveerde vrienden zijn we naar de wedstrijd geweest. Het was ontzettend warm en alleen al om te kijken was het niet om uit te houden laat staan als je ook nog eens moest voetballen. Door de grote aanhang van de thuisploeg was het één groot Sambafeest op de tribune en ook de aanblik van de cheerleaders in de pauze was meer dan het aanzien waard.

En dan zijn er natuurlijk de wereldberoemde stranden van Rio. De meest bekende is de Copacabana, waar de grote hotels zijn. Het strand is ontzettend breed. Na de boulevard krijg je een strook met beachvolleybalveldjes, dan een strook met voetbalveldjes en dan pas de rest van ongeveer 70 meter tot het water. Ipanemabeach is een stuk smaller, daar geen sportveldjes maar direct aan de boulevard al parasols en stoelen richting het water. Flamengobeach is ook vrij lang en redelijk breed. Dit is meer het gedeelte waar de lokale bevolking hun vertier heeft. Tenslotte is er de baai van Botafogo. Hier is een klein strand maar de baai met aanlegplaatsen voor jachten is eigenlijk het mooist om te zienPhoto0046.

Bij zowel het strand van Copacabana als dat van Flamengo zijn overal op het strand beachvolleybalveldjes en voetbalveldjes. Denk dan niet aan één of twee, nee echt tientallen verspreidt over de hele lengte van het strand en overal wordt er gespeeld. Bij Flamengobeach zijn er zelfs tussen de boulevard en het strand nog tientallen kunststofvoetbalveldjes waar vriendenclubjes tegen elkaar spelen in het weekend of waar de jeugd competitiewedstrijdjes spelen. Hier zag ik dan ook opeens iets heel moois: een oud mannetje die de jeugd trainde en bij de partijtjes als scheids-rechter acteerde. En wat droeg hij? Jawel, een Feyenoordshirt. Tijdens een kleine pauze sprak ik hem natuurlijk aan en hij vertelde dat de Leonardo die bij Feyenoord speelt ooit hier bij hem was begonnen en dat hij het shirt van de voorzitter ( van de Herik ) had gekregen.

Dit was slechts een kleine greep uit 10 dagen Rio de Janeiro want zo’n stad kun je niet op foto vastleggen of doorvertellen aan anderen. Je moet er echt geweest zijn en elke minuut in je herinnering proberen op te slaan. De busritten door de stad, de eettentjes langs de straat, de Suco’s ( heerlijke vitaminedrankjes van versgeperste vruchten ) de nauwe straatjes van de oude wijk met de dagelijkse markt; het is een wereld in een wereld en ik kan alleen maar zeggen: Koop een ticket en geniet zelf. Veel plezier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s