Cuba

In de tijd dat Fidel Castro nog steeds aan de macht is, weliswaar ziek en niet meer in het openbaar actief, maar nog steeds zijn communistische visie aan de bevolking oplegt, zijn er toch ook tekenen dat Cuba zijn graantje wil meepikken van het grote geld dat de toeristen naar zijn eiland kunnen brengen.

Daarvoor is een kilometers lange landtong, Varadero,  omgetoverd tot een paradijs met gigantische resorts waar de blauwe zee en witte stranden lonken.

De lokale bevolking van Cuba mag daar niet komen, behalve zij die er werken en zo wordt er een land in een land gecreëerd waar je zo je bedenkingen bij kunt hebben.

Varadero heeft zijn eigen vliegveld. Bij aankomst word onmiddellijk duidelijk dat je toch echt wel in een communistisch land bent; zeker een uur in de rij gestaan voor een geblindeerd loket waar je verplicht een toeristen visum moet kopen voor, jawel, 25 Amerikaanse Dollar.

Het resort Bar Lovento ligt vanaf het vliegveld gezien redelijk aan het begin van de landtong, dus ben je als een van de eerste op de plek van bestemming en word je bij vertrek ook weer als een van de laatste opgehaald: details, maar toch….

Ik kwam in de avond aan, dus al donker, maar toen kreeg ik toch al een goede indruk van de grootte van het complex en de verwennerij die me hier te wachten stond. Het was de eerste All-Inclusive vakantie die ik gedaan heb en vond het polsbandje dat je kreeg ter herkenning voor het personeel al meteen erg irritant.

Ik weet niet wanneer het hoogseizoen is voor deze gebieden, maar de volgende dagen bij het zwembad en de restaurants merkte ik wel dat het eeerrrrggg rustig was. Een stuk of 6 Nederlanders en wat andere gasten, maar verder was het leeg. Dit is tevens ook het nadeel van de

All-Inclusive formule: er is in de restaurants geen genoeg aanbod om het eten echt snel op te maken en aan te vullen; bij weinig gasten blijft het erg lang liggen er wordt er weinig aangevuld of ververst.

Verder was het een prachtig resort; direct aan een schitterend strand, heerlijke zwembaden, barretjes en alles om er eens voor te gaan ‘liggen’.

Strandstoelen, handdoeken, kano’s en alles wat je nodig hebt voor een luilekkerland was perfect geregeld.

Hoezo: Blauwe lucht?????!!!!!!!

Ik was niet van plan om veel te gaan ondernemen tijdens deze week, maar een dagje Havanna is natuurlijk een must, die ene keer wellicht dat je op Cuba bent. De enige ‘ relaxte’ manier om dit te doen is via een officiële excursie, want op eigen houtje is het echt een vijf-jarenplan met alle restricties die het communistische regiem je toch oplegt. Dit betekent wel een bustocht van meer dan een uur en weinig vrijheid om zelf je eigen plan te kunnen trekken, maar goed, zoals een groot voetballer ooit zei:  Elk voordeel heb z’n nadeel, dus dan maar zo.

Havannah is een rustige oude stad waar je je even in een oude film waant van de jaren 50. Overal prachtige oldtimers die ooit de Amerikanen toebehoorden en na de revolutie zijn achter gelaten. Ondanks de beperkte vrijheid was het toch een leuke dag en had ik wel een goed idee gekregen van het dagelijks leven van de Cubanen in deze stad.

De andere dagen heb ik echt heel weinig gedaan. Een ochtend naar het dolfinarium was echt het enige noemenswaardige. Het was heerlijk weer en het strand was heerlijk om lekker te luieren. Ook het zwembad van het complex was heerlijk om lekker op de ligstoelen bij te liggen en af een duik te nemen. De barretjes en kleine snackcounters waren ideaal; je hoefde nooit ver te lopen om even iets te halen. Ook hier was het de hele dag erg rustig en af en toe kwam het dames synchroonzwemteam trainen en was er toch nog iets actiefst te zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s