Shanghai

In juni 2008 draait alles om de komende Olympische Spelen in Peking. Ik wilde graag een keer naar China en een georganiseerde rondreis trok mij ( nog ) niet echt. Vandaar een ticket gekocht bij onze nationale trots naar shanghai.

Mede door de komende Olympische Spelen is het verkrijgen van een visum een hele toer. Je moest bij de ambassade in Den Haag uren in de rij staan en elke letter op het aanvraagformulier werd gecheckt. Zonder vliegticket en hotelreservering kreeg je hem dan ook niet.

Gelukkig liep dit goed en vloog ik in een grote 747 van de KLM met slechts 50 passagiers heel relaxed in ongeveer 9,5 uur naar Shanghai.

china5

Daar aangekomen was een ritje met de supersnelle Maglev zweeftrein naar het eerste metro station al een geweldig leuke ‘binnenkomer’ .

Via internet had ik een hotel geboekt in het zuid-westen van de stad en volgens de beschrijving vlakbij een metrostation: Cao Bao road.

In Shanghai is de ov-chipkaart zoals wij hem ook (ooit) gaan krijgen al een totaal geaccepteerde en gebruiksvriendelijke oplaadbare kaart die je overal kunt kopen en opladen. Elk enkeltje kost 4 Yuan, 40 eurocent, en het metronet is erg toeristvriendelijk en overzichtelijk. De halte Cao Bao road was dan ook al snel gevonden. Maar dan…….. Je stapt het station uit en dan sta je in China met links, rechts, voor en achter je een gekrioel van mensen en verkeer. Ik had wel een straatnaam, maar als je op het stadsplan van deze buurt kijkt zie niet echt veel ‘ herkenbaars’

Gelukkig zijn er ook in China heeeellll veel behulpzame mensen die met handen en voeten uiteindelijk me toch in de goed richting hielpen.

Het hotel was simpel, netjes en heerlijk rustig gelegen. Ook was op loopafstand alles voorhanden als winkeltjes, de metro dus en een leuk restaurant als buren.

Veel tijd om te acclimatiseren of bij te komen van de reis heb ik gelukkig niet (meer) nodig en daarom gelijk maar even de omgeving inventariseren en een hapje eten. Zoals wij een frikadel uit de muur trekken hebben de chinezen ook allerlei ‘snacks’ die op straat te koop zijn. Erg aanlokkelijk ziet het er niet uit en van sommige dingen weet ik nog steeds niet wat het nou was. Zoals deze soort deegballen gevuld met iets die in ronde houten vaten worden gestoomd of zoiets. Heel apart.

De hele week heb ik ontzettend veel gelopen. Met als uitgangspunt een tempel of een ander deel van de stad loop je door prachtige parken en kom je op leuke markten of langs mooie gebouwen, buurten of pleinen.

Voor sommige parken moet je entree betalen van een paar Yuan, maar die zijn dan ook heel erg mooi onderhouden en een genot om doorheen te lopen.

In alle parken is het ook heel leuk om alle ‘ouderen’ van Sjanghai bezig te zien met hun dagelijkse lichaamsbeweging. Overal wordt gedanst, muziek gemaakt, gebadmintond of gewoon lekker kaarten of een ander bordspel wat ik niet kende.

De meest populaire plekjes van Sjanghai blijven toch voor iedereen de autovrije winkelstraat van Nanjing Road east, de kilometer lange boulevard aan beide zijden van de Huangpu River, People Square en Yu Garden, een prachtige wijk met traditionele Chinese huisjes, winkeltjes en steegjes met een gekrioel van bedrijvigheid.

Met een boottochtje over de rivier kun je ook The Bund en Pudong vanaf het water gezien goed bekijken. Op de foto met de beroemde televisietoren mag natuurlijk niet ontbreken. Ook een ritje met het open trammetje over de Nanjing Road is heel leuk zeker als je gewoon naar de promenade wilt zonder elke 3 meter aangesproken te willen worden voor Rolexen, koffers of massage.

Na een paar dagen was ik redelijk gewend aan de massa’s mensen en verkeer om je heen en ook het metronet bracht mij snel en makkelijk naar allerlei bezienswaardigheden. In het hotel vond ik een toeristenkaart van Sjanghai waarvan ik enorm veel plezier gehad heb tijdens mijn verblijf. Alle bezienswaardigheden waren duidelijk aangegeven en ook de metrolijnen waren goed te volgen. Zo heb ik alle tempels, natuurlijk het voetbalstadion waar net 50.000 gillende Chinese tienermeisjes aanwezig waren voor een concert van de Chinese uitvoering van Take That, People Square en tal van parken al lopend makkelijk kunnen vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s