Kaapstad

Kaapstad

Nederland in de ban van de verkiezingen en het WK voetbal in Zuid Afrika; Hoog tijd dus om even een weekje dit land te ontvluchten. Eigenlijk geen idee waar naartoe tot ik een reportage op televisie zag over de eeuwige onvrede in Israël. Na wat speurwerk wist ik het: Jeruzalem, daar zou ik wel eens naar toe willen. Gelukkig had ik een grote marge voor de gewenste reisperiode en was het weekje dus snel geboekt via Isropa, de reisspecialist voor Israël.

Eigenlijk wil ik gewoon naar Kaapstad, want daar is het ‘echt’ zomer.

Een retourtje met de KLM kost 880 euro en dat is eigenlijk te veel voor een weekje weg in januari. Na wat surfen op het web kom ik op de site van British Airways terecht en kom tot mijn verbazing op een retourtje Amsterdam-Kaapstad voor maar 572 euro. Nog eens checken en ja het klopt echt. Gelijk de knoop doorgehakt en geboekt. In mijn laatste nachtdienst ook nog alvast een hotelletje geboekt en zo was alles opeens rond.

De vlucht via Londen was een nachtvlucht, dus aansluitend op mijn 3 nachtdiensten gewoon een 4e nachtdienst en kwam ik vrijdag ’s morgens om 09.00 uur aan in Kaapstad.

Allerlei taxibusjes staan dan te smeken om een ritje en was dus ook snel geregeld en rond 10.00 uur was ik al in mijn ‘ hotel ‘.

Waarom ‘ hotel ‘ ? Omdat het een soort privé bungalow bleek te zijn van een Duits stel die daarin 5 kamers hadden gebouwd en die als hotel dus aanboden.

Niets negatiefs over de kamers, die waren perfect voor die prijs, maar verder mocht het de naam ‘ hotel ‘ dus niet hebben. Je kon gewoon zelf koffie zetten wanneer je wilde en verder was er wat cornflakes voor iemand die wilde ontbijten en als je wat wilde vragen kon je via een intercom contact krijgen met de Duitse vrouw, heel aardig wel trouwens.

Ook de ligging was alles behalve gunstig. Het lag bovenop een hele steile heuvel met slechte wegen of scheve trappen en ook net iets te ver van het echte centrum voor mensen die slecht ter been zijn of een slechte conditie hebben. Maar goed, het viel allemaal wel mee en was toch de hele dag op pad en een lekkere klim in de benen houdt je fit.

Meestal gebruik ik de eerste middag even voor wat oriëntering van de omgeving, wat frisdrank e.d. inslaan en op zoek naar bushaltes, eettentjes en dat soort dingen, dus ook dit keer.

Even al een kleinigheidje gegeten ergens en rond 18.00 uur weer terug in het hotel, annex guesthouse.  Ik kijk even in de badkamer in de spiegel en zie dat ik al een leuke rode rand in mijn nek heb rond het T-shirt. Zo snel ging dat dus en was een flesje zonnecrème zeker noodzakelijk voor de komende week.

Zaterdag lekker door het centrum van de stad geslenterd. Met o.a. de lange winkelstraat Longstreet, de Pan African Market, Company Garden en the Castle of Good Hopes kun je een leuke stadswandeling maken. Niet ver daar vandaan ligt de beroemde V&A Waterfront ( Victoria & Alfred ) met allerlei leuke activiteiten op en rond het water in de haven van Cape Town.

Er was een soort jazz festival van vrijdag t/m zondag, genaamd de Jazzathon en dat zorgde voor leuke muziek, optredens op een podium en heel veel sfeer.

Overal zijn mensen bezig om iedereen op wat voor manier te vermaken; veel Afrikaanse muziek, maar ook acrobaten, portret schilders en dansers.

Ook in het Waterfront is het ticket office voor de excursie naar Robben Island. Deze excursie kan maar op één manier gedaan worden en je moet dus wel een paar dagen van te voren alvast een ticket kopen, want op de dag zelf is alles meestal wel al vol.

 

Gelijk dus voor zondag een ticket gekocht voor 13.00 uur. De excursie duurt in totaal 3,5 uur.

Met een leuke snelle ferry waar ongeveer 150 mensen op kunnen schat ik, ging het richting Robben Island, waar de gevangenis op ligt waar Nelson Mandela vele jaren heeft  doorgebracht.          Kaapstad 076

Ook nu was het weer een wolkeloze hemel en heerlijk een tochtje op het water. Op de achtergrond zie je prachtig de Tafelberg en de baaien rond Kaapstad liggen.

De excursie begint met een bustoer over het eiland. Een gids vertelt over de historie en laat allerlei plekjes zien waar de gevangenen moesten werken, de begraafplaats waar vele gevangenen begraven liggen die o.a. aan lepra waren overleden en nog andere wetenswaardigheden over het eiland.

De rondleidingen in de gevangenis worden gedaan door ex gedetineerden en is zeer indrukwekkend. De kleine cellen, het onderscheidt tussen ‘ zwarte ‘  gevangen en ‘ gekleurde ‘ gevangenen, de receptie waar de gevangenen hun registratie nummer kregen en al van dit soort informatie gaf een goed beeld van hoe iemand als Mandela daar al die jaren onder vreselijke omstandigheden geleefd moet hebben.

 

Mijn ‘ hotel ‘ lag dus op een heuvel met als achtergrond de Tafelberg. Bijna altijd hangt er een grote wolk als een deken over deze berg, maar toen ik maandagochtend wakker werd en uit het raam keek zag ik voor het eerst een bijna wolkeloze berg. Prima dag dus voor een bezoekje.

Omdat het weer in Kaapstad heel snel kan omslaan dus al vroeg op pad en met een taxi voor een paar Rand naar het vertrekpunt van de kabelbaan gegaan. De kabelbaan, van Zwitserse makelij, brengt je in een paar minuten naar de top van de berg. Het uitzicht wat je dan hebt is natuurlijk prachtig.

De ene kant biedt je een overzicht van de stad Kaapstad. Op de korte kant zie de Waterfront, het voetbal stadion in aanbouw en in de verte Robben Island en aan de west kant zie je alle baaien en kun je in de verte dus het zuidelijkste puntje op aarde zien; Kaap de Goede Hoop.

Voor de echte liefhebbers zijn er allerlei wandelpaden over de bergtop en kun je over een rotsachtig parcours een stukje natuur bekijken bovenop een bergtop. Verder is er natuurlijk een restaurantje en een winkeltje voor souvenirs en staan er her en der verrekijkers voor een kijkje in alle richtingen. Erg leuk dus en het stukje met de kabelbaan was zelfs voor iemand met hoogtevrees best leuk.

 

Omdat ik redelijk vroeg ( 09.30 uur ) al ter plekke was heb ik de rest van de middag nog gebruikt om met de Hop-on, hop-off bus een ritje door de stad en langs alle bezienswaardigheden rond de stad te maken. De bekende rode top-less dubbeldekkers zie je bijna in elke grote stad en voor een paar Rand kun je overal even uitstappen en 20 minuten later weer opstappen en je rit vervolgen. Ideaal voor een middagje lekker relaxed wat kiekjes her en der nemen en heerlijk bovenop in het zonnetje alles zien wat leuk is.

 

Dinsdag even een dagje niks gepland. Bij het ‘ hotelletje ‘ was wel een zwembadje, maar ook dat was niet echt uitnodigend om daar een dag te gaan liggen. Daarom maar de stadsbus naar Camps Bay genomen en een beetje aan het strand gelegen en langs de boulevard gelopen.

Woensdag ben ik met de trein/metro naar het plaatsje Simonstown gereden. Het ligt op een uur rijden van het station van Kaapstad aan de oostkant van het schiereiland.

Simonstown is vooral bekend van zijn pinguïn kolonie en ook daarom leek me dit een leuk uitstapje.

Het treintje was erg ruim en schoon en stopte op tal van leuke stationnetjes zoals Kalk Baai,  Vishoek en Muizenberg.

Vanaf het eindpunt van de trein was het nog een stukje lopen naar de andere kant van het plaatsje, maar dat was snel gevonden. Vanaf een soort houten vlonder kon je de diertjes bekijken en fotograferen.

Erg spectaculair was het natuurlijk niet, maar goed, je krijgt niet elke dag de kans om zulke beestjes te kunnen zien, dus geen probleem, het was een leuk uitje.

Op de terug weg nog even bij Muizenberg uitgestapt en langs het prachtige brede strand gelopen. De volgende keer als ik hier naar het strand zou gaan, zou ik zeker de 45 minuten treinrit voor lief nemen en hier naartoe gaan om te zonnen, want het was heerlijk breed, rustig en prachtig blauw water.

Eigenlijk had ik alles wat ik me van te voren had voorgenomen al gedaan. Ik had ook wel een en ander gelezen over het Two Oceans Aquarium bij de Waterfront, maar normaal ben ik niet zo’n aquarium fan, maar goed, ik had de tijd over en voor de prijzen hoef je hier niet te laten, want entree bewijzen voor allerlei dingen kosten nooit meer dan 100 Rand, zo’n 7,50 euro.

Het was zeker toch wel de moeite waard en heb hele mooie vissen, reuze krabben en pijlstaart roggen gezien. Er waren allerlei studenten die uitleg gaven over het leven van koraal en andere interessante info over het leven in de oceanen.

 

Nou dat waren eigenlijk al mijn noemenswaardige activiteiten in Kaapstad en omgeving.

De volgende dag ging het alweer huiswaarts en via Londen met British Airways is echt een aanrader en spot goedkoop.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s